maandag 31 juli 2006

zondag 30 juli 2006

vrijdag 28 juli 2006

Sus, quo vadis ?

Dat niet alleen de mens last heeft van de warmte is natuurlijk vanzelfsprekend. Ook de meeste dieren staan in een lagere versnelling.
Ook de varkens van Varkens Activiteiten Centrum hebben er last van en met hen de bedrijven die van het VAC afhankelijk zijn. Het probleem is namelijk dat de varkens door het warme weer geen zin hebben om sperma te produceren voor kunstmatige inseminatie. En als er dan wat geproduceerd wordt, is de kwaliteit dusdanig slecht dat het eigenlijk niet verkocht kan worden. En dat allemaal voor zo'n € 2,50 per dosis.
't Is bij de beesten af.

donderdag 27 juli 2006

Ice Ice, Baby !


Wat is er lekkerder dan een ijsje op een warme dag. Je kunt dan naar je plaatselijke cafetaria rennen om er één te kopen of als je geluk hebt komt er een ambulante ijsverkoper door de straat. Nu vind ik de eerste optie eigenlijk altijd te duur, want vroeger kocht je een raketje voor ƒ 0,50, maar tegenwoordig vragen ze er vrolijk tussen € 0,50 en € 1,00 voor (afhankelijk van het weer).
Optie 2 heb ik bij ons in de straat nog nooit gezien, daarvoor moet je dan weer naar de grotere plaatsen in de buurt.
Dan is er nog een derde mogelijkheid en dat is: zelf ijs maken. Je koopt een ijsmachine, je volgt een simpel recept. Hup, alles in de ijsmachine en na 20 - 40 minuten heb je heerlijk, zelf gemaakt ijs.
Op de foto hierboven zie je de eerste test: sinaasappelsorbet-ijs. En ik kan je verzekeren, het is het lekkerste sinaasappel-ijs wat ik ooit geproefd heb.

woensdag 26 juli 2006

Soms is een sigaar gewoon een sigaar !

Dat was wat Freud tegen één van zijn studenten zei, toen deze aan hem vroeg wat de diepere gedachte was achter de sigaar die hij rookte.
Misschien begrijpt U daarom de verwarring toen ik gisteren een aantal t-shirts kocht en deze tekst aantrof op de verpakking.

dinsdag 25 juli 2006

KPOC

Het is weer de tijd dat men op vakantie gaat en de vraag is dan : "Wat doen we met de hond/poes/goudvis ?"
De hond kan vastgebonden worden aan een boom in het bos en de goudvis kan door het toilet gespoeld worden, maar hoe zit het met de poes ? Die kan natuurlijk altijd nog naar het asiel of beter nog, naar het katten- en poezenopvangcentrum (KPOC). En laat er nu toevallig zo'n KPOC bij ons in de tuin zijn. Overdag is deze rakker op pad, maar 's avonds ligt ie steevast in onze tuin. En dat er onkruid in staat interesseert 'em helmaal niks.

maandag 24 juli 2006

The doctor is in

Zeg je Hugh Laurie, dan zeg je Blackadder of Jeeves and Wooster of A bit of Fry and Laurie. In eigenlijk elke bekende Engelse comedy(-serie) heeft Hugh Laurie wel een rolletje gespeeld. Tegenwoordig is deze in Oxford geboren acteur steeds vaker te zien in Amerikaanse speelfilms en langzaam maar zeker begint hij zijn accent te verliezen.
Sinds een tijdje is hij weer in the picture met de nieuwe TV-serie "House MD".
Hierin speelt hij Dr. Gregory House, een arts die geen blad voor zijn mond neemt tegenover zijn collega's en patiënten. Dit is mede te danken aan de pijn in zijn been (door een bloedprop) waardoor hij constant met een stok moet lopen. Hij is echter een uitstekend medicus met onconventionele gedachten en een instinct wat keer op keer bewondering oproept bij zijn collega's. Hij komt met briljante diagnoses en houd er van om medische 'puzzels' op te lossen om zo zijn patiënten van de dood te redden.

Elke dinsdag van 21.15 tot 22.15 uur op RTL (D)

zondag 23 juli 2006

(W)arme libelle

Na een droge periode ging het dan eindelijk even regenen. Deze libelle had dat niet aan zien komen en zocht haar heil op de apenboom die in onze tuin staat.

zaterdag 22 juli 2006

Gezond bezig

Misschien wist U het, misschien ook niet, maar sinds begin van dit jaar hebben wij een hometrainer in huis. Lekker makkelijk, je hoeft het huis niet uit om een blokje om te kunnen fietsen. Maar...na een maand of 5 begon het apparaat allemaal rare, krakende geluiden te produceren. Er was duidelijk iets niet in de haak. Dus hebben we contact gezocht (via e-mail) met de verkopende partij. De correspondentie verliep niet erg vlot, het duurde soms wel 2 weken voordat er op de mail gereageerd werd. Wat doe je dan ? Je gaat bellen ! Toen bleek dus dat het bedrijf eigenlijk alleen maar telefonisch bereikbaar was en dat de mailbox ongeveer 1 keer in de 2 weken werd bekeken.
Er werd een afspraak gemaakt en gisteren is het apparaat opgehaald. Ik voel dat m'n broeken alweer strakker gaan zitten. Hopelijk is-ie snel weer terug.

donderdag 20 juli 2006

Warme hap

De 18-jaar oude python Houdini zag er afgelopen maandag wat pips uit, vond diens eigenaar Karl Beznoska in het stadje Ketchum, in de Amerikaanse staat Idaho. Toen ontdekte Karl dat het elektrische dekbed dat de 27 kilogram zware slang warm moest houden niet meer in zijn kooi lag.

Een röntgenfoto bij de dierenarts wees uit dat het beestje de tweepersoonsdeken had opgegeten, met de bedrading en het bedieningspaneeltje erbij.

De plaatselijke dierenarts voerde, na advies te hebben ingewonnen bij verscheidene collega's, een spoedoperatie uit om de 3,6 meter lange Houdini van zijn warme last te bevrijden. Volgens de arts herstelt de python goed van de ingreep, zo meldde donderdag de BBC.

Eigenaar Karl denkt dat Houdini een stukje van de deken naar binnen slokte samen met het konijntje dat hij zondag als avondeten had gekregen. Ook toen het konijn al lang op was, bleef de slang de deken doorslikken. Volgens de dierenarts deed Houdini er zeker zes uur over om de hele deken binnen te krijgen.

Bron: ANP

woensdag 19 juli 2006

29,3 °C

Dat was de temperatuur gisteren in de slaapkamer. Uiteraard is dat te veel om te kunnen slapen. We hebben wel een plafondventilator maar die circuleert nu eigenlijk alleen maar warme lucht. Daarom werd het hoog tijd om de vertrouwde airco maar eens van zolder te halen. Dit hadden we eigenlijk twee weken geleden al moeten doen, maar ja...
Met z'n tweeën was het zo gepiept en toen de buitenunit aan de beugel hing, kon het feest beginnen. Binnen anderhalf uur was het zo'n 6 graden koeler. Het lijkt niet veel, maar het was het verschil tussen lekker slapen en zwemmen in bed.

dinsdag 18 juli 2006

Soap ?


Als ik 's ochtends op de hometrainer zit, kijk ik ondertussen naar de TV en dan meestal naar het nieuws of één van de programma's op Animal Planet. We hebben deze zender sinds een paar maanden op de kabel en aangezien ik een dierenliefhebber ben, is deze toevoeging aan mij wel besteed.
Tijdens de 'fietstochten' kijk ik bijzonder graag naar 'Meerkat Manor'. Het is een soap-serie over een groep stokstaartjes in de Kalahariwoestijn. De dagelijkse beslommeringen werden gefilmd door medewerkers van Cambridge University en we zien een mooi portret van deze groep dieren compleet met familieruzies en relaties.

maandag 17 juli 2006

Rund !

Gisteren had ik geen zin om iets te melden. Dit had te maken met de route die we hebben gelopen. De keus was gevallen op de Huis ter Heide-route die zijn start- en eindpunt heeft in het plaatsje De Moer. Een tochtje van ± 12 km door bos- en heide landschap met af en toe een stukje openbare weg. De hoofdreden om deze route te lopen was eigenlijk vanwege de Schotse Hooglanders die in dat gebied uitgezet zijn te zien, maar hoe wij ook zochten: geen rund te bekennen. Misschien was het te warm voor ze ? Wij waren in ieder geval blij weer thuis te zijn.
Hoewel het een bewegwijzerde route is, is een routekaart / stafkaart / routebeschrijving geen overbodige luxe. Sommige bordjes zijn weg of bedekt met planten zodat je ze niet ziet. Als dan het pad ook nog overgroeid is met planten en je eigenlijk niet kunt zien of je wel de goede kant op gaat, is het fijn een kaart bij je te hebben.
Toch een mooie, afwisselende tocht.

zaterdag 15 juli 2006

14.300.000.000

"Studenten hangen teveel in de kroeg" is een gevleugelde uitspraak van ex-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Natuurlijk gaat dat niet voor elke student op, maar wat ik nu las, zette mij toch aan het denken. Wat voert een student eigenlijk uit op bijvoorbeeld de universiteit ?
Misschien dat hier het antwoord te vinden is. Ik denk dat je nu echt overal op af kunt studeren.

vrijdag 14 juli 2006

Professor Ernie

Het komende semester zal Wim T. Schippers als Leonardohoogleraar (wisselleerstoel van de Faculteit Communicatie en Cultuur) het college
"Wetenschap is geen kunst maar wel cultuur"
verzorgen.

Kan best interessant worden. College over bananen in je oor en rubber badeendjes.
Het wachten is natuurlijk op een gastcollege van Paul Haenen.

Bron: Universiteit van Tilburg

donderdag 13 juli 2006

Fietsen is goed...

Vanuit de televisie roept Karl Noten dat je minimaal een half uur per dag moet bewegen. Ik zal dat niet ontkennen, maar de mens is liever lui dan moe. En ik ben geen uitzondering. Oh, ik had wel eens momenten van fanatieke, fysieke inspanning, maar om nou te zeggen van "Dat zou ik elke dag wel willen doen". Hierop zou ik volmondig "Nee" gezegd hebben.
Totdat wij begin dit jaar na lang sparen, vergelijken en twijfelen een hometrainer kochten. Vanaf dag 1 ben ik er niet vanaf te slaan. 's Ochtends als ik uit bed kom begin ik met m'n eerste rit van die dag en dan tussen de middag nog een keer om zo per dag zo'n 5 kwartier op de fiets te zitten. In het weekend probeer ik zelfs 2 uur per dag te fietsen, maar meestalmoet ik dan vechten tegen de zadelpijn. Ze zeggen wel eens : "Wie mooi wil zijn moet pijn lijden" en in mijn geval is dat ook zo. Maar ik ga gewoon door.

woensdag 12 juli 2006

Bun in the Oven !

De thuisbakker weet wat ik bedoel als ik het over een BBM heb. BBM staat voor BroodBakMachine. Een geweldig apparaat dat altijd voor vers brood zorgt. Oké, ik geef toe dat een stokbrood wat lastig te bakken is, maar voor de rest werkte hij prima. De BBM begon al wat te slijten, maar nog steeds werd er netjes na 3 uur een brood gepresenteerd. Gisteren gebeurde het onvermijdelijke, de as waarop de kneedhaak vast hoort te zitten liet los en al het water en bloem en gist en olie liepen in de machine. Bloem en gist geven niet zoveel problemen, maar water en olie in combinatie met elektriciteit gaat nooit lang goed. Dus zat er maar één ding op: Na 2 jaar, 3 maanden en 24 dagen moest er een nieuwe komen. En die is er !

dinsdag 11 juli 2006

Ministerie van VROM, bedankt !

Het zal de meeste mensen weinig zeggen, maar een onderdeel van mijn werk is het maken van Bouwbesluit-berekeningen. Deze geven aan of er voldoende verblijfsruimten zijn in een woning of bedrijfspand, komt er voldoende daglicht binnen, is het allemaal voldoende geventileerd en is het pand wel energiezuinig. En daar zit 'em nou net de kneep. Begin van dit jaar heeft minister Dekker de norm voor de energiezuinigheid verlaagd. Normaal werd dit aangegeven met een cijfer en dat cijfer was 1. Begin dit jaar moest dit terug naar 0,8 , een verlaging van 20%. Iedereen zat met de handen in het haar: architecten, bouwadviseurs en zelfs gemeente-ambtenaren. In de afgelopen paar maanden is het allemaal toch nog redelijk goed gekomen, tot vandaag.
Ik werd vanochtend vroeg gebeld door een klant (architect) met de vraag of ik het Staatsblad of de publicatie van VNG gelezen had. Helaas moest ik daar ontkennend op antwoorden. Daarin stond namelijk dat de aanscherping van de EPC-eis (zoals dat zo mooi heet) niet rechtsgeldig is. Dit betekent dus dat alle werken van dit jaar eigenlijk te extreem berekend zijn en dat opdrachtgevers dure aanpassingen zouden moeten doen om de eis te halen.
Dat zijn nou dingen waar ik vlak voor de BouwVak niet op zit te wachten.

maandag 10 juli 2006

Opnieuw film(t)huis

Zoals jullie vorige week al konden lezen, bezoeken wij regelmatig het filmhuis in de buurt. Deze keer wilden wij gaan kijken naar Die Weisse Massai. Ik had echter het geluk de hand te kunnen leggen op de DVD zodat wij het huis niet uit hoefden.

Het verhaal:
De jone Zwitserse vrouw Carola maakt samen met haar vriend Stefan een reis door Kenia. Tijdens een excursie maakt ze kennis met de Masai-krijger Lemalian. Met zijn traditionele kledij en wapenuitrusting ziet hij er uit als de man van haar dromen. Ze wordt dan ook halsoverkop verliefd en besluit op het einde van haar vakantie dwars door Kenia naar het dorp van Lemalian te trekken om hem opnieuw te ontmoeten. Met onuitputtelijke energie overwint ze vele tegenslagen, en bouwt aan een nieuw leven in Afrika. Langzaam maar zeker dringt het echter tot Carola door waar ze aan begonnen is. Is haar nieuwe leven nu een hemels bestaan, of uiteindelijk toch een onmogelijke strijd ?

Een aanrader !

zondag 9 juli 2006

Voorbij :-(

Met het naderende einde van het WK voetbal, komt ook het einde van de KRO detective-maand in zicht. Tijdens elke voetbalwedstrijd werd er een aflevering van een fijne Engelse detective-serie uitgezonden. Oké, ik geef toe, er zijn series die wij niet volgen, maar Midsomers Murders en McCallum mogen ons altijd tot hun vaste kijkers rekenen.
Als hoogtepunt is er dan de KRO Detectivenacht, waarbij kijkers hun voorkeur uit kunnen spreken voor een bepaalde aflevering van een serie. Deze keer kon ook gestemd worden voor de pilot van 'Lewis ' een spin-off van de beroemde serie 'Inspector Morse'. Gelukkig kreeg deze aflevering de meeste stemmen. Jammer genoeg zijn we vergeten te kijken.
Ik hoop dat ze 'em nog een keertje herhalen...

zaterdag 8 juli 2006

Evolutie

Voor de moderne mens is het vanzelfsprekend dat hij/zij niet meer op zijn/haar voedsel hoeft te jagen. Dat wordt gedaan en daarna netjes verpakt om het zo tegen betaling bij de supermarkt op te halen. Ik denk dat het best moeilijk zou worden als we weer terug zouden moeten naar 'die goeie ouwe tijd'. Dat geldt voor de mens, maar hoe zit het met het moderne dier? Kan bijvoorbeeld een kauw nog wel voor zijn eigen voedsel zorgen? Het merendeel van deze vogels leeft van het afval van de mens. Het is dus niet zo verwonderlijk dat deze kauw verlekkerd naar een halve zak chips zit te kijken.

vrijdag 7 juli 2006

WGA


Weet U waar WGA voor staat ? Nee ? WGA staat voor Windows Genuine Advantage. Als je PC daarover begint als je 'em opstart dan staat er vrijwel zeker een niet-legale versie van Windows op. Ook ik kreeg vanochtend deze melding en dat vond ik vreemd. Mijn werk-PC komt namelijk uit een computerwinkel hier uit de buurt met een voorgeïnstalleerde Windows-versie er op.
Microsoft probeert op deze manier de produktie van illegale software terug te dringen. De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken. Ik heb daar mijn twijfels over.
Voorlopig ga ik eerst maar eens kijken wat er precies aan de hand is en of ik er iets tegen kan doen.

donderdag 6 juli 2006

Scannerfout

Sinds een jaar of vijf heb ik een zogenaamde all-in-one machine van HP. Best wel handig zo'n apparaat, want je heb alles lekker compact bij elkaar: een printer, scanner, fax en kopieermachine. Aangezien mijn bedrijfje niet groter is dan 15 m2, moet je altijd schipperen met de ruimte, dus dan is zo'n machine een uitkomst.

De problemen begonnen eergisteren. Om de een of andere reden had ik het apparaat even uitgezet om 'em vervolgens weer op te starten. Normaal gesproken is-ie binnen een halve minuut weer operationeel, maar nu gebeurde er iets anders. Een ratelend en krakend geluid bereikte mijn oren. Op het display stond "Scannerfout, apparaat uit- en inschakelen". Oké, zo gezegd, zo gedaan. Uit, even wachten en weer aan. Na 20 seconden begint het geratel opnieuw en krijg ik weer dezelfde melding. Ik begin me nu echt zorgen te maken. Wat moet ik doen ? Dan krijg ik een geweldig idee: ik ga contact zoeken met HP. Dus: mailtje sturen en wachten. Al vrij snel komt het antwoord: "Apparaat uit- en inschakelen" en als dat niet mocht werken dan kunt U het apparaat ter reparatie aanbieden. Kosten : € 225,00 (!!) om in principe de scanner te repareren. Maar ja, als ik niks doe, kan ik ook niet printen, faxen of kopieëren. Ik denk dat ze op de reparatie-afdeling van HP de hele dag koffie drinken, want volgens mij is het altijd goedkoper om nieuw te kopen dan om te repareren.

Met pijn in het hart heb ik maar afscheid genomen van het handige apparaat en 'em vervangen door een jonger model, weer van HP, dat ook kan printen, faxen, scannen en kopieëren.

woensdag 5 juli 2006

BouwVak

De BouwVak nadert met rasse schreden en hoewel het nog anderhalve week duurt voordat regio Zuid aan de vakantie begint, stroomt het werk binnen. Een opmerking als : "Het moet voor de BouwVak klaar zijn en bij de gemeente liggen !" hoor ik eigenlijk al niet meer. Ik weet hoe het werkt. Snel wordt alles afgemaakt en naar mij opgestuurd om mij voor de vakantie nog een beetje onder druk te zetten. Ik vraag me af wat het voor zin heeft; tijdens de BouwVak wordt er bij de gemeente ook eigenlijk niet gewerkt.
Je probeert de klanten wel op te voeden, maar ik ben bang dat je een ouwe hond geen nieuwe trucjes kunt leren. Misschien volgend jaar...

dinsdag 4 juli 2006

Supercalifragilisticexpialidocious!

Zou deze kraan last hebben van de warmte of staat-ie op het punt om te gaan vliegen zoals Mary Poppins ?









Foto : Miriam van Beers

maandag 3 juli 2006

Lemur catta

Een aantal weken geleden zijn mijn vrouw Miriam en ik naar het wonderschone land van Ambiorix getrokken om het even wonderschone dierenpark Paradisio te bezoeken.
Nu hoor ik jullie denken : "Waarom ga je niet gewoon in Nederland naar een dierenpark ?"
Nou, dat zit zo. Een paar jaar geleden zag ik op TV een programma over dit dierenpark en er werd verteld dat je de halfapen die ze daar hebben zelf zou mogen voeren. En omdat mijn lievelingsdier de ringstaartmaki is, dacht ik bij mezelf : "Daar moeten we een keer heen." En nu is dat dus gebeurd. En het was geweldig.

zondag 2 juli 2006

De koningin van Frankrijk !

Steeds vaker ben ik te vinden in Chassé Cinema om daar naar films te kijken die niet zo snel in de grote filmcomplexen te bewonderen zijn. En iedere keer betrap ik mezelf er op dat het eigenlijk best goeie films zijn.

Een tijdje terug zag ik daar nog The Merchant of Venice met Al Pacino, Jeremy Irons en Joseph Fiennes (jawel, de broer van). In één woord : geweldig ! Een fijn Shakespeare kostuumdrama. Als je de kans ziet, moet je 'em echt gaan bekijken.

Nu was het de beurt aan Marie Antoinette met Kirsten Dunst. Je zou denken dat deze actrice alleen maar geschikt is om Spiderman op z'n kop in de regen te kussen, maar...ze zet een zeer fraaie maar naïeve (toekomstige) koningin van Frankrijk neer, wiens leven bestaat uit veel feesten, veel kleding en veel juwelen. De druk om een troonopvolger te produceren drukt zwaar op haar schouders, te meer omdat haar echtgenoot Lodewijk de 16e (Jason Schwartzman) in eerste instantie geen benul lijkt hebben van hoe hij het een en ander aan moet pakken. Ondertussen begint de Franse Revolutie zich buiten de paleismuren af te tekenen.
Een fraaie kostuumfilm die zeker de moeite van het bekijken waard is. Verrassend is zeker de muziekkeuze in de film.

zaterdag 1 juli 2006

Ga toch fietsen !

Bij vakantie denken sommige mensen aan 14 dagen op het strand liggen of thuis lekker niks doen. Maar je kunt je vakantie ook een sportief tintje geven.

Voorbeeld: Een vriend en vriendin van mij gaan vandaag beginnen aan de vergeten wielerklassieker 'Berlijn-Kopenhagen'. Een tocht van 14 dagen waarbij maar liefst 630 kilometer wordt afgelegd.
Vakantie en toch sportief bezig zijn, fantastisch !
Maar het kan natuurlijk nog een stapje verder. Je kunt je vakantie koppelen aan een goed doel. En dat is nu precies wat zij ook doen. Ze 'verkopen' hun kilometers voor het goede doel. Is dat geen mooie gedachte ?

Kijk maar eens op Heuvelachtig en steun deze twee pedalisten in hun dappere strijd !