zondag 26 oktober 2008

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull


Waar : EuroScoop - Tilburg
Wanneer : 24 oktober 2008
Waardering :


Negen jaar na zijn laatste kruistocht is Harrison Ford als Indiana Jones ('the man with the hat') terug op het witte doek.
Om de wat oudere Indy wat realistischer te laten lijken, speelt het verhaal zich af in de jaren 50 van de vorige eeuw en begint met een race tussen een colonne militairen en een paar jongeren in een hotrod door de woestijn van Nevada. Als de militairen een zijweg inrijden en bij een legerbasis aankomen, begint het avontuur pas echt.
Met geweld verschaffen ze zichzelf toegang tot het omheinde terrein. De oplettende kijker zal zien dat het hier om Area 51 gaat en het vermoeden bestaat dat dit verhaal een SF-tintje zal krijgen.
De militairen blijken Russen te zijn die Indy en zijn maat Mac (Ray Winstone) hebben ontvoerd om een bepaald artefact op te sporen in een grote loods op het terrein. Leuk detail is de glimp die de kijker opvangt van de Ark des Verbonds (uit Raiders of teh Lost Ark). Het voorwerp wordt gevonden en de Russen, aangevoerd door Dr. Irina Spalko (Cate Blanchett) proberen er mee vandoor te gaan. Als Indy de overhand in het gevecht krijgt, blijkt Mac met de vijand te heulen.

Later ontmoet Indiana de jonge 'vetkuif' Mutt. Met hem gaat hij op zoek naar de verdwenen professor 'Ox' Oxley (John Hurt), een vriend van zowel Mutt als Indiana. Het blijkt dat Ox op zoek was naar de Crystal Skull van Akator.
Samen gaan ze in Peru op zoek naar de professor en de kristallen schedel en lopen op hun zoektocht wederom Dr. Spalko tegen het lijf.

Ondanks het feit dat Ford alweer 66 jaar oud is, merk je daar in de film weinig van. Hij heeft nog steeds dat jongensachtige.
Leuk is ook dat een andere oudgediende haar opwachting maakt in deze film, die ondanks zijn lengte van ruim 2 uur voorbij vliegt en geen enkele minuut verveeld. Het verhaal heeft nog een paar leuke twists.