vrijdag 30 januari 2009

Varg Veum - Bitre Blomster


Waar : Thuis op de bank
Wanneer : 24 januari 2009
Waardering:



Het detective-/politieverhaal zit er -in navolging van de Engelsen- bij de Scandinaviërs goed in. Waren er eerst de populaire verfilmingen van Beck, Wallander en Van Veeteren, nu is er een nieuwe ster aan het firnament. Zijn naam is Varg Veum.

Varg Veum is een privé-detective uit het Noorse Bergen. Het verhaal begint met de verdwijning van een jong meisje wiens moeder (Vibeke Farang, een politica) een verhouding heeft met een ingenieur (Karsten Aslaksen) van een chemisch bedrijf. Als haar minnaar verdwijnt schakelt de vrouw de politie in. Omdat de politie niet veel doet, besluit ze Varg Veum in de arm te nemen. Hij vindt de man vermoord terug. De politie verdenkt de man van Vibeke en pakt hem op. Varg denkt er echter anders over en zet zijn zoektocht voort, niet wetende dat hij in een internationale moordzaak betrokken raakt.

Een mustsee voor elke detectivefan.

Het fraaie is dat de taal in de serie niet echt Noors is maar een combinatie van Nynorsk en Bokmål. Voor Noorse begrippen dus een soort van regio-serie.

Gebaseerd op de boeken van Gunnar Staalesen brengt Canvas de komende weken 6 afleveringen van deze nieuwe serie op de buis. In de loop van dit jaar worden er nog 6 boeken verfilmd.

zondag 18 januari 2009

Australia

Waar : MustSee - Breda
Wanneer : 16 januari 2009
Waardering :


Een aantal woorden komt in mij op als ik deze film wil beschrijven. Overweldigend, lang en massaal zijn er een aantal van. Baz Luhrman heeft tijd nog moeite gespaard om te proberen een verhaal vertellen over Sarah Ashley (Nicole Kidman) die haar man achterna reist naar Australië om te zien wat hij daar allemaal uitvreet.
Zo groen als gras komt ze aan in Darwin waar ze op zoek gaat naar de man (Hugh Jackman) die haar naar de boerderij kan brengen. Ze noemen hem 'Drover'. Sarah verwacht een nette man die haar zal begeleiden, maar Drover is een veedrijver.
Daar aangekomen blijkt het allemaal anders dan zij dacht. Haar man probeerde een goede prijs voor hun kudde runderen te krijgen. Ik zeg 'probeerde', want hij is -op het moment dat ze arriveert- al dood.
Ze besluit te blijven en ontfermt zich over de Aboriginals die als bedienden in het huis werken en dan met name de kleine jongen Nullah (Brandon Walters). Samen met Drover en Nullah probeert ze de kudde naar te verkopen. So far, so good.
Je denkt dat de film afgelopen is en ik moet eerlijk zeggen dat dat voor mij na zo'n anderhalf uur ook prima was geweest, maar dan maakt de heer Luhrman nog even fijntjes een zijsprong naar de borbardementen van de Japanners op de havenstad Darwin waar de kudde ingescheept moet worden. Iedereen raakt elkaar kwijt (Drover verliest na een ruzie Sarah uit het oog en denkt dat ze bij de bombardementen is omgekomen en Sarah ziet Nullah vertrekken naar een eiland waar de Aboriginal-kinderen naartoe worden afgevoerd onder begeleiding van een geestelijke). Na een gewaagde reddingsactie van Drover komen ze echter allemaal weer bij elkaar en leven nog lang en gelukkig.
De twee verhalen worden op een wat knullige manier aan elkaar geplakt met behulp van het liedje "Over the Rainbow" uit The Wizard of Oz.

De film is een kruising tussen Tarzan, Pearl Harbour en een western en ik kan me voorstellen dat dit niet iedereen zal bekoren. Luhrman had zich gewoon bij de eerste verhaallijn moeten houden. Beeldtechnisch is het echter wel erg mooi om te zien.